Terra de trobadors


La idea per composar aquesta cançó va sorgir d’una visita al festival Terra de Trobadors. És un festival medieval que va començar l'any 1990 a la vila de Castelló d'Empúries. Amb ell es pretén reviure, amb la màxima fidelitat i rigor històric, el seu temps d'esplendor medieval quan la vila fou capital del comtat d'Empúries. 

Compta amb la participació de tots els veïns i entitats del poble i de diferents grups contractats. En ell s'hi celebren actuacions de música trobadoresca, combats de cavallers, un popular mercat medieval, actuacions musicals i de teatre, conferències de temes medievals i exposicions. 

És un conjunt d'actes que tenen lloc normalment el segon cap de setmana de setembre coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya. A partir de diverses actuacions i activitats, es vol recuperar la història i el passat en què Castelló va ser la capital del comtat d'Empúries, molt important durant l'edat mitjana, on convisqueren poetes, trobadors, joglars, cavallers... 

Les principals activitats són el mercat medieval a la llotja, el torneig medieval, el sopar al pati del palau dels comtes i diferents actuacions musicals i teatrals al llarg de diversos dies intensos.

Entre els temes de la poesia provençal destaquen el tema amorós i el polèmic o polític; aquest darrer a través del que s'anomena sirventès, vehicle de la ira, de l'odi, de la reprensió moralitzadora, de l'atac personal, de l'exposició d'idees polítiques. "Un sirventès pot aconsellar liberalitat als poderosos, sol·licitar la incorporació a una acció de guerra, criticar la conducta d'un sobirà, mofar-se d'un poca vergonya o d'un infeliç, blasmar un trobador que fa versos dolents o un joglar ignorant o que desafina cantant”.

A nivell simbòlic podem dir que Catalunya sempre ha sigut una terra d’acollida de diferents cultures i diferents idees. Sempre ha sigut una terra de somiadors, d’emprenedors que volen portar les seves idees i els seus somnis de llibertat al món real. Aquesta cançó és la més reivindicativa de Legendari, però, cadascú la pot interpretar com més li ressoni en els seus ideals i aspiracions.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

L'Alquimista mig grillat

A la frontera